lame x update blog... lately bz sgt gi training last 3 days....
ni nak share resepi chocolate cake moist yang saya buat last weekend for my cousin.
credit to http://sue-hasue.blogspot.com for the resepi.....
yummy2....bahan yang sama just guna cup yang kecik2 sbb lg comel....
resepi n cara2 penyediaan
Resepi Asal: Chef Zubaidah
By: Alongroz@myresipi.com
Olahan:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus ( saya guna cup cake kecil-masak dalam 10 minit jer)
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
Penyediaan chocolate ganache:
Bahan2:
- 150g coklat masakan
- 65ml whipping cream
- 1 sudu teh mentega
- Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Padamkan api.
- Sejukkan seketika,(bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya. (for extra, saya letak badam n colour rice untuk menyedapkan n mencantikkan lagi my kek)
inilah hasilnya..... licin...yummy2... thumbs up for the resepi
warna-warni saedah
No comments:
Post a Comment